Kedai Buku Online

Thursday, February 25, 2010

TONSIL

Assalamualaikum
Tiga hari terkena serangan - demam, akibat tonsil yang bengkak. Hasilnya, demam yang tinggi suhunya dan sakit seluruh badan. Nak keruhkan lagi keadaan, tekak yang sakit menyukarkan saya untuk makan, tapi tetap kena ambil sesuatu untuk menelan ubat. Alternatif nya, saya cuma ambil susu serta biskut yang direndam, dalam kuantiti yang rendah kerana sakit bila menelan. Azabnya semasa menelan bukan setakat tekak yang sakit, tetapi sampai ke telinga. Masa tu rasanya rela lagi berlapar dari makan.

Bila perut kosong, angin pula yang memenuhi, sakit lain yang dapat. Malamnya, dapat pulak sakit baru... habis segala apa yang dimakan sebelumnya, dimuntahkan, sampai dah tak ada sisanya lagi. Cuma... yang miracle nya... pening kepala yang dialami macam terus hilang...

Hari ni, pada hari keempat, sakit tekak sudah hilang, demam pun dah tiada, namun sakit kepala masih menyerang, dan ketika saya menaip ini pun kepala masih berdenyut-denyut. Saya perhatikan, kebanyakan blog kawan-kawan ada posting baru, malangnya saya masih tidak punya kuasa untuk membaca kesemuanya dan tinggalkan komen. Hanya tadi sempat membuka blog En Mazidul yang sudah mempunyai berbelas-belas post terbaru since hari isnin yang saya tidak sempat jenguk. Maaf ye kawan-kawan, Insya Allah akan saya usahakan nanti.

So, di sini saya copy sedikit info tentang tonsil dengan kawan-kawan. Ada yang suggest kepada saya untuk buang sahaja tonsil tu, tapi setakat yang saya dengar dari mereka yang pernah buang tonsil, banyak juga keburukan jika buang tonsil menyebabkan saya jadi takut.


Definition
A small oral mass of lymphoid tissue, especially either of two such masses embedded in the lateral walls of the opening between the mouth and the pharynx, of uncertain function, but believed to help protect the body from respiratory infections.

Britannica Concise Encyclopedia - Tonsil
Small mass of lymphoid tissue in the wall of the pharynx. The term usually refers to the palatine tonsils on each side of the oropharynx. They are thought to produce antibodies to help prevent respiratory and digestive tract infection but often become infected themselves (see tonsillitis), mostly in children. There are also pharyngeal tonsils, better known as adenoids, and lingual tonsils, at the base of the tongue. The last have more effective drainage than the others and are rarely infected.




Sci-Tech Encyclopedia - Tonsil
Localized aggregation of diffuse and nodular lymphoid tissue found in the region where the nasal and oral cavities open into the pharynx. The tonsils are important sources of blood lymphocytes. They often become inflamed and enlarged, necessitating surgical removal.


The two palatine (faucial) tonsils are almond-shaped bodies measuring 1 by 0.5 in. (2.5 by 1.2 cm) and are embedded between folds of tissue connecting the pharynx and posterior part of the tongue with the soft palate. These are the structures commonly known as the tonsils. The lingual tonsil occupies the posterior part of the tongue surface. It is really a collection of 35–100 separate tonsillar units, each having a single crypt surrounded by lymphoid tissue. Each tonsil forms a smooth swelling about 0.08–0.16 in. (2–4 mm) in diameter. The pharyngeal tonsil (called adenoids when enlarged) occupies the roof of the nasal part of the pharynx. This tonsil may enlarge to block the nasal passage, forcing mouth breathing.




Wikipedia - Tonsil
The tonsils are areas of lymphoid tissue on either side of the throat. An infection of the tonsils is called tonsillitis. Most commonly, the term "tonsils" refers to the palatine tonsils that can be seen in the back of the throat.


Like other organs of the lymphatic system, the tonsils act as part of the immune system to help protect against infection. In particular, they are believed to be involved in helping fight off pharyngeal and upper respiratory tract infections.


Growth
Tonsils tend to reach their largest size near puberty, and they gradually undergo atrophy thereafter. However, they are largest relative to the diameter of the throat in young children.


Tonsils can become enlarged or inflamed (tonsillitis) and may be surgically removed in tonsillectomy. This may be indicated if they obstruct the airway or interfere with swallowing. In older patients, asymmetric tonsils (also known as asymmetric tonsil hypertrophy) may be an indicator of virally infected tonsils, or tumors such as lymphoma or squamous cell carcinoma.


Some doctors who are not ear, nose and throat (ENT) specialists are conservative on recommending the removal of tonsils, because the tissue cannot be put back, and some claim that removal decreases the power of the immune system. ENT specialists generally recommend removal if there are frequent recurrent tonsillitis, adenotonsillar hyperplasia causing symptomatic partial upper airway obstruction or asymmetry.


Tonsil enlargement can affect speech making it hypernasal and giving it the sound of velopharyngeal incompetence.




Tonsilloliths


A tonsillolith is material that accumulates on the tonsil. They can range up to the size of a peppercorn and are white/cream color. The main substance is mostly collagen, but they have a strong unpleasant odor because of hydrogen sulfide and methyl mercaptan and other substances.


Copy bulat-bulat dari : TONSIL
atau kalau suka dari wikipedia


Yang ni pulak cedok dari itonsil.com


Causes


Tonsil and throat infections may be caused by either a virus or bacteria, and can be spread from one person to the other through coughing, sneezing and nasal fluids. In preschool children and infants, the common cold virus or flu virus often causes chronic tonsillitis. In adults and adolescents, it is more likely to be caused by bacteria—the streptococcus, staphylocci, pneumococci, or hemophilus bacteria. In rare cases, the bacteria responsible for scarlet fever, diphtheria and mononucleosis can cause tonsillitis.


"Strep throat" is a particular type of bacterial infection in the throat caused by the streptococcus pyogenes bacteria. Tonsillitis, or inflamed tonsils, may or may not accompany a strep throat infection.

atau boleh juga tengok kat sini

*

29 comments:

Ieza said...

anak ieza yg kedua buat pembedahan membuang tonsil pada usia 4 thn..alhamdulilah tiada sebarang masalah..
jika sebelumnya dia akan sesak nafas bila demam tidur akan berdengkur..kini x lagi..sekarang anak yg ketiga pn ada tonsil gak..tapi ieza tengok keadaannya normal..x sesak nafas atau apa2 tanda yg bahaya ..jadi ieza x fikir nk buat apa2 lagi tunggu dn lihat jer..
nasihat sy pada nani..klau agak rasa teruk lebih baik buangkn jer..tapi klau x terlalu kritikal boleh ditangguhkan dulu..

kakcikseroja said...

Salam Nanie..

kalau ikut cakap orang, kadang2 makin pening kepala dibuatnya!. Macam kakcik ni, doktor dah sarankan buat pembedahan, suami pun setuju.. tapi macam2 pulak pandangan orang lain - sampai berbelah bahagi hati kakcik jadinya..

Insya Allah, pembedahan membuang tonsil itu tidak merbahaya. 2 orang anak kakcik sudah pun dibuang tonsil. Alhamdulillah, tidak lagi mereka selalu diserang demam. Sebab, bila tonsil membengkak, ianya akan menyebabkan gangguan2 lain seperti yang Nanie alami. Kalau masih tak boleh buat keputusan, mohonlah petunjuk dariNya.

Nida said...

Salam..

Pernah dengar orang kata makan ais krim utk hilangkan sakit tonsil ni dan bengkaknya..

Mudah2an cepat sembuh.

LanaBulu said...

Moga cepat sembuh dan ...boleh gi shoping lagi..
p/s- jom kita pi makan satay..heee

rosnanie said...

salam ieza, tks atas nasihat. Cuma buat masa sekarang, rasanya tak buang la kot. Ngeri pulak bila fikirkan pasal operation ni. hehehe... tu la kelemahan saya, sebab tu tak boleh jadi doktor...

rosnanie said...

salam kakcik, insya Allah kalau saya dah bersedia mungkin saya akan buat, cuma buat masa sekarang belum lagi. Sya juga doakan kakcik segera sembuh, dan dapat jalani kehidupan macam dulu

rosnanie said...

salam nida, tks atas doa tu. Makan aiskrim eh? Jadi tak? Kalau betul boleh jer buat, hantu aiskrim ni, hehe...kalau beli aiskrim kt rumah, buka sebab anak2 suka, tp sebab ibu diaorang yang suka, hehehe.....

rosnanie said...

salam en LB
tks atas doa,
makan satay eh? Boleh boleh.. tapi en LB kena ready la sebab sy bw gerabak sy skali

azieazah said...

Kak Azie tak leh nak bayang keadaan sebenar pesakit tonsil ni, sbb belum lagi dlm keluarga ada yang kena...


Semoga cepat sembuh ROSNANIE...

qaseh um masyitah said...

Salam Nanie.
semoga sihat dan dilindungi Allah selalu,demi kehidupan yang sementara ini.

Pn. Liza said...

Assalamualaikum Nanie,

Semoga cepat pulih seperti sedia kala.

K.Liza x de pengalaman pasal tonsil nak dikongsikan... Kalau ulcer kat bibir pernah la, uiihh... pedih - Nak legakan sikit sebelum mengunyah nasi, kena minum air berais/aiskrim, kebaslah sekejap...

rosnanie said...

salam kak azie

tks kak azie atas doa tu

Actually anak sulong sy pn alami situasi yg sama dgn saya. tonsil dia dh mula bengkak masa dia umur 6 tahun, sampai skrg kalau dia dmam memang teruk berhari2. Alhamdulillah dia jenis susah demam. Stahun mungkin 2 kali je. Tahun lepas sekali jer demam, tp bila demam dekat seminggu jgk la. Tp sama jgk mcm ibu dia, bila sebut jer operation, mula dia menjerit, hehhe... tu ada hati nk jadi doktor...

rosnanie said...

salam masyitah

tks atas doa tu

sorry, belum sempat lagi melawat rumah baru masyitah, kt list tepi tu pn belum tukar lg add nya.

rosnanie said...

salam kak liza
tks atas doa

ulcer mulut tu memang dh jd perkara biasa, apatah lagi bila musim panas ni. Banyakkan minum air dan makan makanan yang mengandungi banyak vitamin C, Insya Allah menjadi. Tp kalau sy nak cepat sy sapu jer garam kt tpt luka.. mak oii sakitnya hanya Allah yg tahu, tp lepas tu insya Allah baik.

p/s bila kita punya next dating ek?

RMY-Abelitokjoro said...

salam kaknani....tadi masa abeli pegi ambil mama danisya balik kerja kat hospital jerntut ada member abeli kat wad 4 tu.. dia kena demam bengkak tosel... kesian dia...

rosnanie said...

salam abe li

demam sampai masuk wad? Lg dasyat... semoga dia cepat sembuh

zeqzeq said...

cegah sebelum..

Werdah said...

Salam Nanie,

Kesihan mendengarnya. Anak kak yg nombor 4 selalu sangat dapat demam, bila jumpa doktor, tonsillah jawabnya. sejak umur 4 atau 5 tahun macam tu. sekarang dah 25 tahun umurnya, sekali sekala datang juga demam tonsilnya tu. tapi belum ada cadangan doktor utk bedah.

Mungkin dengan minum banyak air dan vitamin C dapat mengurangkan tonsil ni, dengan izin Allah.

Kak harap apa-apapun keputusan yang Nanie ambil, dapat menghilangkan kesakitan itu. Jika doktor nasihatkan untuk pembedahan elok juga dapatkan second opinion daripada doktor yang lain. Kadang-kadang pendapat doktor berbeza antara satu sama lain.

Mudah-mudahan cepat sembuh. Salam Maulidur Rasul untuk nanie.

echah_syed said...

kawan combi pun ade yg dah buang tonsil.sama mcm azie sbb belum ada pengalaman pasal tonsil ni.

apapun combi harap ros buat keputusan betul-betul sbb makin lama takut makin serius.

semoga dipermudahkan ALLAH SWT.amin

rosnanie said...

salam ZZ

apa2 pn lebih baik mencegah dr mengubat

rosnanie said...

salam kak werdah

tks atas doa tu
sekarang ni memang sy cuma amalkan byk minum air dn byk mkn buah2. Vit C dh lama abis stok, belum beli stok br...cuma kdg2 cukai yg anak punya jer, hehehe...

rosnanie said...

salam kak echah,

amin, mudah2an...
insya Allah, memang masih dlm proses ptimbangan

Mohd Afiq Mohd Saleh said...

salam wbth kak.

nak kongsi pengalaman juga, saya sendiri pernah buang tonsil melalui pembedahan di PUSRAWI semasa di darjah satu, alhamdulillah sekarang saya dah pun berumur 24 tahun tiada berlaku apa-apa masalah besar.

terima kasih kak..
ada masa lawatilah blog saya;
KEHIDUPAN-Usah Jemu Memberi
http://afiqsaleh.blogspot.com/

Pn. Liza said...

K. Liza hot ngan streamyx + wifi ni kejap on/off - drp minggu lepas. Sabo...

Next dating boleh aje - ape kate kita dating ramai2 di pertemuan bloggers terbesar (bakal) 6 Mac nanti?

Bawak le buku2 tu boleh K.Liza intai2 yg mana berkenan (minta MAAF byk2 pasai asyik tertunda je nak ke Denai Alam Pn. Pensyarah tu... Al-maklum nak match masa yg sesuai ngan Boypren Akak ni payah sikit... Ade skali tu akak dah nak cll Nanie, alih2 Boypren Akak dpt panggilan Kambingnya nak beranak... Alahai... Sabo jelah...)

rosnanie said...

salam Afiq

tks sudi singgah sini

Insya Allah sampai waktunya nanti, s'thing has to be done with it. Skrg ni biar lah dulu kot. Tks Afiq

rosnanie said...

salam kak liza

sabar...sabar... jgn hot hot

tak per kak, ada masa kita dating.

6hb, memang hajat di hati nak ajer, tp cik abang tu tak berapa gemor, tu yg susah tu. Kalau dia mau, Insya Allah saya muncul di sana

Pn. Liza said...

Nanie, Kalau Cik Abang awk izinkan moh kita konvoi nak? Selesai Zohor est. jam 2pm kita gerak. Kengkawan K. Liza pd hari Sabtu tu 'bertanggak' (ni bahasa org Perak ni hehehe...) kat rmh Akak. Kami penuh sekereta. Moh le... ate kate nak jumpe... Moh le...

OpieZ said...

thanks for info, but nak mintak pendapat, nie sy baru operate tongsel dah seminggu, but xleh makan pape lagi...tolong laaa...ape yang boleh dimakan semasa pantang nie

aizamia3 said...

saya search berkenaan tonsil dan jumpa entry ni..

anak saya akan menjalani pembedahan buang tonsil pada 01/08/11 ni.. sebelum tu macam2 saya dengar, ada pro n kontra kalau nak bedah ni.. tapi saya dan en. suami kuatkan hati.. moga pembedahan ini nanti akan berjalan dengan lancar.. insyaAllah..