Kedai Buku Online

Tuesday, September 21, 2010

KISAH SATU MALAM

Suatu malam ketika seorang ibu sedang menggosok pakaian untuk ke pejabat esoknya.....

anak : Ibu, air elok tak? (sambil tangannya memegang sebuah jag yag separuh penuh berisi air masak)

ibu    : Elok

anak : tak baci (basi) ? Elok? Ole inum (minum)?

ibu    : elok, tak basi....

anak : adik cuang (tuang) ehhhh.....
         : (nada perlahan)  ala...cumpaaah(tumpah).... diam seketika

anak : ibu....adik lap ehhhh......

ibu    : Hah! Lap? bila ibu berpusing dilihatnya anak sedang lap air yang tumpah dengan tuala mandi
         : Adik...tu tuala la, bukan kain buruk....adik niiihhhhh......lap kena dengan kain buruk
           nasib baik air kosong je bukan air manis,  kalau tak berangin jugak

anak : Nape ibu? Kain cola(tuala)? Tak ole lap? terangguk-angguk kepalanya menanya kita
        : ooooo....kain cola....wat lap adan(badan)? Nanti cotor(kotor)?
         sendiri tanya sendiri jawab la adik nih....

sorry ye...citer mengarut pagi-pagi...tak ada idea, tapi nak menulis jugak....hehehe......
*

17 comments:

al-lavendari said...

kain tuala lah untuk lap air .. kan adik kan ! apa lah ibu ni kan !

kakcik said...

oklah tu.. ada juga idea untuk diceritakan...

Betul kata Kanda AL... bukankah kegunaan tuala untuk mengelap air? hehehe...

rosnanie said...

salam pakngah...
hehehe...memang la pakngah...tuala utk lap air...tp lap air kt badan, bukan kt lantai

atukngah ni sajer je nk join ngn adik tu ye....

rosnanie said...

salam kakcik...
hehehe...idea merapu...peristiwa semalam...smpi pg nih duk senyum sorang2 lg

Cz Aina said...

hhahahahah..
sangat comel ank2 yg membesar..
sy sdg menunggu si baby boy kesayangan sy pandai bercakap....
huhuhuhu..
mst sgt lucu.

rosnanie said...

salam aina...
tgk la nanti...bila dia dh mula bercakap, x cukup mulut kita nak menjawab...hehehe....

eelobor said...

ibu gi ana? ama jah iyam

rosnanie said...

eelobor...traslate please...hehehe...

Werdah said...

Salam Nanie.

Seronok dengan telatah si manja.. cucu kak panggil makndaknya 'dadak' lalu yang lianpun mengikut.. selamat hari raya.. semoga Allah terima amalan kita...

rosnanie said...

salam kak werdah
yg buat cute tu sebab diaorg ckp pelat...hehehe

selamat hr ry kak...amin...

echah_syed said...

ola olaa...tomei sgt lah :)

zeqzeq said...

jika anak yg dididik dgn keborosan ikut telatah bonda dan papa, dia akan ambil sekotak tisu ..licin..

anyss said...

Salam,
Sabar je ibu melayan anakkan...nasib baik tak kena piat tinger ;)

azieazah said...

Heeeee comel nya dia cakap pelat camtuh. Lama tak dengar tauuu...

rosnanie said...

kak echah...budak pelat, bila dgr diaorg bcakap rasa cam comel jer, tp lama2 risau pulak, dibuatnya pelat sampai besar...huhuhu...haru...

ZZ...tisu ada jgk guna, tp biasa aja diaorg lap tgn, hidung...tp bdk2, dpt tisu, mmg bole hbs skotak

anyss.....hehehe...kalau air manis, kena pulak air milo ke, haha...kena jgk kot...

kak azie...ada 2 choice je..
1st : kak azie keluarkan sorang lg,
2nd : suruh jer along tu kawin, abis cite... hehehe...sorry.. merapu skit

Madam Casper said...

Kenapa di panggil ken buruk yer?? musykillllll

ida said...

Salam kenal cikgu, keletah anak2 ni kadang menghiburkan, kekadang pula buat kite geram..emm...alahai..