Kedai Buku Online

Monday, December 7, 2009

LIPAT KAIN TIME

Minggu lepas hujan tak berhenti. Setiap hari basuh kain pun masih tak boleh lipat. Mana tak nya, kain asyik lembab jer. Alhamdulillah hari sabtu, ahad dan hari ini kekal panas. Alhamdulillah kering semua baju. Cuma semalam tak sempat lipat. Hari ni memang saja ambik cuti duduk dengan diaorang kat rumah, sempat lipat kain.


Bila saya lipat kain, yang paling suka menolong adalah kak cik (nisaa). Baju-baju dia mesti dia lipat sendiri, baju abang dia tak nak dilipatnya, "abang garang, kakcik taknak lipat baju abang". Hehehe... itu la alasannya... takpe la.

Ikut kan dia lipat sendiri tu pun bukan kita berkenan sangat, tengok lah hasil lipatannya, boleh la kan, hasil kerja budak 4 tahun.
Alhamdulillah... moga-moga kerajinannya kekal sampai besar.

Dalam pada tu sempat juga dia puji diri sendiri, "kakcik rajin kan tolong ibu? Bukan macam kakak dan abang" Saya ia kan aje le, tapi memang betul pun, abang dan kakak, wajib suruh baru buat. Dia tak perlu suruh, kalau dia nak buat dan dia minat, mesti dia tolong kita, tapi kalau dia taknak, ada lah alasannya, "kakcik penat la..." hmmmm...

Masa dia lipat baju, sempat juga dia ajar adik dia, "adik, kita kena sayang Allah, baru Allah sayang kita. Kalau ibu buat kerja kita kena tolong, nanti dapat pahala, boleh masuk syurga" Saya cuma mampu tersenyum dengar ayat dia, agaknya teacher dia cakap kat sekolah kot, tu yang dia ulang kat adiknya tu.... nisaa..nisaa... macam-macam

Seorang lagi budak yang rajin menolong mesti lah adik dia, yang ni haru sikit, kalau nasib tak baik, baju yang kita dah lipat tu yang dia lipat balik. Hehehe... tengok la camana dia lipat... tu bukan lipat, tu nama dia gulung... hahaha... tapi tu la cam kakak dia jugak, rajin nak tolong walaupun ibu dia bertambah pening....

24 comments:

azieazah said...

Bagus, melentur buluh..

Selagi boleh diajar, selagi mampu kita mengajar, tiada alasan untuk tidak berkongsi ilmu dan mendidik..

Anak2 Kak Z yg besar, kena bagi jadual baru nak melipat. Biasanya kalu minggu ni dia dah lipat, next week orang lain ler pulak...

Kita lipat 10 baju baru tinggi sejengkal, depa lipat baju 10 lai dah tinggi sampai lutut.. heeeee

shaniza said...

Salam..
Org kata ada anak2 perempuan senang.. rajin tolong buat keja.

Anak2 akak pun rajin tolong mcm ni masa kecil dulu..

Sekarang dh besar..jenuh suruh. Kalau nk suruh kena dua2 sekali.

Yg lelaki, lagi liat nk buat sdn.. kecuali kena suruh byk2 kali..

rosnanie said...

salam kak azie
tu la, kaklong kecik dulu pun rajin, dah besar, macam2 yang lebih menarik, dah taknak tolong. Cuma dgn kaklong senang nak minta tlg buat susu. basuh punggung adik, kira dah byk dh tlg tu

rosnanie said...

salam kak niza
itu lah bdk2, saya teringat masa kecil dulu, bila mak suruh, liat nak buat tp bila mak takde kt rumah, mcm2 buat kt rumah, bila mak balik semua dah setle, hehehe....

anak muallaf said...

Salam,
Rajinnya anak comel ni..Anak2 elok dilatih awal.
Jangan jadi macam Kak Leha ni..anak balik dari asrama usung bonjut baju busuk.Tinggal depan washing machine..
Alhamdulillah ada helper.
Kadang2 ada helper ni anak kita lagi malas...Bukan anak saja kita pun malas juga..
Lagi2 dapat novel..mak aii..lupa diri..cerita feeling pulak tu..kita pun ambil feel..meleleh pulak tu..tak sedar.

Ayiem said...

Alhamdulillah,rajin anak sedara ayah ngah,harap2 rajin sampai ke besar kekekeke.....

azieazah said...

Kak Azie tak pernah ada helper... takda maid. Hubby tak suka ada orang luar sekali dok serumah...

so anak-anak kena berdikari, kena buat kerja rumah laa.. kalu tak depa tolong, sapa lagi nak tolong..hehe

a kl citizen said...

assalammualaikum

tak lama lagi senanglah nanie ya..
ada pembantu dan ustazah dalam rumah
:)

rosnanie said...

as-salam kak leha, diaorang memang terpaksa buat sendiri, kt rumah takde helper, saya pun kdg2 malas nak buat ape2, tp terpaksa la jgk, tak kan nk tgk jer rumah macam tongkang pecah kan? hehehe...

rosnanie said...

salam abe him, diaorang meme rajin, mace ibu dio jugok, hehhe...

rosnanie said...

kak azie, betul betul, kena la tolong, kan kaklong kan? (dia ada kt sebelah, nyibuk baca apa ibu dia komen)

rosnanie said...

waalaikumsalam cikgu normah

Tu la harap2 besar pun rajin macam tu jgk. Doa2 semua, anak2 kita jd anak2 yang soleh dan solehah, amin....

kakcikseroja said...

Salam Nanie..

budak2 kalau disuruh, tak mahu buat, kalau dilarang..itu yang depa nak buat... :)

rosnanie said...

salam kakcik, macam tu ler. Rasanya saya masa budak2 dulu pn cm tu,hehehe... tu yg tak le nak marah sgt. Tp ajar juge le camana pun

shazriena said...

samala mcm adik sy yg bongsu yg umur 5 thn tu, kalau az atau umi kami yg lipat baju mesti dia pun sibuk, tp biasala kalau budak 5 thn yg lipat, kita kene lipat balik. tp betul kak nanie, kalau menda yg dia suka or minat mmg laju je, kalau x suka menda tu or malas, ayat dia mmg best, malas la, adik penat la hehehe

rosnanie said...

salam Az, budak2 cam tu la. Cuba ingat2 balik, kita dulu pun cam tu kan? hehehe...

Az, sampai skrg still tak ley komen kat blog az, pasal apa pun tah. Sama je kt blof asraf tu

zeqzeq said...

ada buluh kerr sini, nak lentur..

eelobor said...

buluh perindu ada stok?

shazriena said...

x leh komen yea, nanti az try tgk, az nak komen pun xleh hehehe tq sis nanie for the information

rosnanie said...

ZZ, buloh betung tak masuk senarai

eelobor, ada, 2 singgit


Az, risau kot az ckp sy sombong, tak prnh nak jgk rumah az

Asraf, kalau awak ada baca kolum ni, tlg cek gk yek, rumah awak pun sy tak ley komen

shazriena said...

x derla sis nanie, mmg x tau pun komen x leh di tinggalkan tp rasanya dah ok sbb td check mmg silap kat setting la. :) try la komen kalau x boleh jg bagitaula

Ayiem said...

erk....mace ibu dio ko? kekekekeke

rosnanie said...

Abe him, wak tok ingat pulok... hehehe...

Ayiem said...

ye la anok ibu ken.....kekekekeke