Kedai Buku Online

Wednesday, December 23, 2009

SOALAN CEPUMAS

Dialog di suatu petang...

Anak: Ibu ngan ayah ni dah kawin ke belum?

Ibu: Ngaper?

Anak: Ya la, dah kawin ke belum kak cik tanya, ibu ni....

Ibu: Ya la ngape kakcik nak tahu? Mestilah ibu ngan ayah dah kawin

Anak: Bila? Kakcik tak nampak pun....
Ibu: Lama dah.... Ngaper kakcik tak datang ker masa ibu ngan ayah kawin dulu? (soalan saja melayan)

Anak: Oooo.... ibu kawin masa yong kawin hari yea...? (ni mesti kes kami bergambar sama kt pelamin hari tu)


(yong-pengantin, tu sepupu dia, yang baru kenduri 19/12 hari tu)

Ibu: Tak.... lama lagi...duuuulu-dulu (konon nak bagi tau dah lama dah ni)
Anak: Ngaper ibu tak bawa kakcik sekali? Kakcik nak jugak tengok ibu kawin ngan ayah
*sampai sini saya dan suami dah tak tahan dah, sudah nyer berdekah-dekah kami ketawa. Hai macam-macam budak 4 tahun ni punya soalan

Dia, kakak dia dan 2 orang sepupu dia (adik beradik jgk) jd flower girl hari tu, sebab tu mekap lebih

Bersama sepupu-sepupu yang lain- amirul (baju merah), orang lain bergambar, elok jer, dia main game, ni ok lagi, gambar raya hari tu lagi haru, takde satu pun gambarnya elok, macam2 mimik muka dia buat

Posing flower girls- kakcik tu posing pandai, tapi bila suruh senyum dia taknak, alasannya tak suka, padahal semua orang tahu dia malu sebab gigi dia hitam dan rongak


Flower girls sambut pengantin, nampak tak si kecil berbaju pink tu? Tak perasan rupanya masa keluar rumah dia sarung kasut biru... hehehe... rosak gambar
Kakak, nak jugak posing.....
*

19 comments:

azieazah said...

Ehhh Kak Azie pun pernah kene soklan cam cenggituh... hahaha

anak bongsu si CHAK tu lak lagi pernah tanya, “mak pegi spital mana amik CHAK bawak balik?” haaaa ambeeeekkkk... apa nak jawab?

Raziff Lokman said...

...kita pun kena tanya jugak..tapi oleh sepupu isteri tersayang, hari kenduri kawin kami...mlm masa buka hadiah..sepupu dia masa tu baru 6 tahun...soalan cepu emas, "Abg Razif, sedap ke nikah?"..apalagi kami berdua berdekah2 masa tu...skrg ni dh besar kt U...kami pakat dia kawin nnti nk tanya soalan sama jugak...hahaha

rosnanie said...

Salam kak azie, susah kan soalan bebudak ni? Betul2 cepumas... hehehe... time ni la bakat menggoreng diperlukan

rosnanie said...

salam en razif... betul2, simpan soalan tu sampai kena timenye... hahaha, mesti merah muka, kena pulak tanya depan suami die

Mybabah said...

Salam Ros. Saya pula pernah ditanyai soalan "kat mana adik masa ni bah" apabila melihat gambar kami (saya dan isteri) ketika tengah bercinta. Susah juga nak jawab. Kemudian, isteri saya tolong jawabkan "masa tu adik kat bulan". Si Anak diam je. Kadang-kadang pertanyaan anak kita bunyinya sangat jujur. Kita pula jawab secara tak jujur. Mungkin tak sanggup memberi jawapan yang berjela-jela. Wallaualam.

rosnanie said...

salam mybabah, memang sbnarnya soalan anak2 jujur, apa yg terlintas difikiran mereka itu yg ditanya, cuma bg kita soalan tu agak susah nk dihuraikan, tu yg jd bg jawapan tak jujur tu, apa2 pn anak2 ni memang mnarik

Asraf Mahmud said...

Haha comel je soalan budak2 ni..

Bg saya kalau boleh biar kita jawab dengan fakta/konsep yang betul tapi jangan terlalu detail dan sesuai dengan pemahaman anak2 itu sendiri + unsur2 kelakar sikit..

Masa nilah kita nak didik mereka, betul tak??

eelobor said...

mesti kelakar kan...tp x reti nk komen sbb x de pengalaman lg

shazriena said...

sama soalan adik sy kalau tgk gambar kami berempat, sy, aadik lelaki sy dan parents sy, time ni jenuh nak bg dia faham, last sekali dia andaikan umi sy tinggalkan dia kat umah. hehehe
betul mcm2 ragam budak kecik ni kekadang tu rasa tercabar gak tanye soalan yg bg kita belum masanya dia tahu lg:). so sbg yg besar sikit, hehehe kene la jwb ikut yg kita paham n dia paham.

sI tEDI said...

he he he he .. nampak sangat dia tidak berapa puas hati dengan jawapan!

zeqzeq said...

dia belajar tanya dari sepupunya yg lebih tua lagi parah hee..sepupu kan akrab..

rosnanie said...

Salam Asraf, soalan ank2 memang comel, tinggal lg larat ker tak larat jer nk jwb, hehhe... kena perah otak tau nak jwb secara jujur....

rosnanie said...

Salam eelobor, tunggu muaz tu besar sikit, so bersedia lah... hehe

rosnanie said...

Salam az, hehe.. kira az dh expert la ni kan, lepas ni senang nk jwb kalau anak2 az tanya

rosnanie said...

salam tedi, memang pun, mujur tak meragam, hehehe...

rosnanie said...

Salam ZZ, hari kenduri tu dia dah 2 lg sepupunya bersembang, ada sorang tu (sebaya dia) ckp, "kite nk kawin dgn yong", pastu die balas, " mana boleh kawin ngn yong, yong tu perempuan"

pastu sepupu dia balas balik, "tak per la kawin dgn perempuan, kita kan perempuan...."

hahaha... lawak tul la budak2 ni

shaniza said...

Salam..
Anak2 akak pun pernah tanya soalan tu tapi akak tunjukkan gambar lama waktu kawin dulu... tp dia tetap tanya, kenapa dia tak ada dlm gambar. Pening juga nak jelaskan...

rosnanie said...

salam kak niza
penin kan tp lawak dan cute

shazriena said...

hahaha anak2 bertanya, biarla ayah dia yg menjawab :)