Kedai Buku Online

Thursday, November 26, 2009

SAKIT HATI

Salam,

Esok adalah hari raya buat semua umat Islam seluruh dunia. Selamat Hari Raya diucapkan kepada semua, semoga hari raya pada tahun ini membawa keberkatan di dalam hidup kita.

Saban tahun, setiap kali musim perayaan kenderaan-kenderaan akan memenuhi jalanraya. Semua pemiliknya berlumba-lumba untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Saban tahun juga kita perhatikan jalan raya akan penuh sesak dengan kenderaan-kenderaan. Masa inilah kita akan mengalami suasana yang dipanggil 'jam'. Aduh... memang boleh 'sakit jiwa'.

Hari ini kami pulang ke kampung menggunakan PLUS highway pada tengahari tadi. Jalan pada awalnya lancar. Kereta agak banyak tetapi perjalanan tetap lancar. Tetapi dalam keadaan lancar itu, tiba-tiba ada gangguan. Kereta-kereta mula bergerak perlahan hingga ada kalanya terus berhenti. Saya dan suami mula tertanya-tanya, "ada accident agaknya", itu andaian kami.

Setelah 2 hingga 3 kilometer kami alami 'jam' tu, kami terperasan sebuah kereta tersadai di tepi jalan, dengan bonet terbuka...."huh, sebab keta rosak jer, jam 2 3 km?" Suami merungut. Dan perjalanan kembali lancar selepas itu. Sakitnya hati...

Saya memang cukup 'suka' dengan sikap 'prihatin' rakyat Malaysia ni. Baru kereta orang rosak tepi jalan, kita dah berpusu-pusu nak tolong. Hello...kalau tolong betul-betul takpe le ini kalau sekadar TOLONG TENGOK, tak payah ler. Ini bukan namanya prihatin tetapi BUSY BODY!

Kalau ada accident lagi teruk jam nya, masya Allah, tak usah nak cakap. Padahal kereta -kereta yang mengalami kemalangan tu dah lama di bawa ke tepi, tapi sikap orang kita yang suka buat 'analisis' menyebabkan perjalanan menjadi terganggu. Masing-masing nak tengok sejauh mana teruknya kemalangan tu. Agaknya analisa tu termasuk, macamana berlaku, siapa yang terlibat, apa yang rosak dan mungkin daripada analisa mata yang dibuat, kesimpulan boleh diambil.

Please Malaysian people, stop all this attitude. Silap-silap haribulan, akibat asyik sangat tengok kesan accident tu, kita pulak yang accident, kan haru jadinya.

*









Gambar Hiasan

11 comments:

zeqzeq said...

belum kira potong Q, sikap..dlu2 hingga kini..

salam raya aidil adha

rosnanie said...

ZZ, yang tu pun sama, sakit hati tul tgk

kita penat2 beratur, dia sedap2 jer potong kot bahu jalan, hampeh

kdg2 budak2 pun pandai

Selamat hari raya, balik kelate tak?

azieazah said...

Selamat menyambut Aidil Adha ROS.. moga bergembira dan selamat sepanjang perjalanan..

letih bila nak kenang hal sikap pemandu Msia ni..

*tak leh lupa sampai sekarang, hubby terlelap sesaat masa drive di hiway beberapa tahun dulu.. masa kami sekeluarga balik kampung... dan van terlayang sekejap ke tepi.. mujurrrr.. mujurrr

azieazah said...

ROS... rasanya ZZ tu tiap tahun kena balik awal, sebab kalu dia tak kelik, sapa lak ler yg nak jaga lumbu2 yang ditambat kat tepi umah tu... 3,4 hari dah sampai, sian lumbu tu takda kawannn.. tunggu dio jo...hehhehehehe

rosnanie said...

salam aidil adha kak azie dan keluarga

kak azie, nyaris nyaris... alhamdulillah selamat. Semalam pun hband ngantuk, sy drive, pastu tgk CRV kt dpn jln tak stabil, pastu sy tgk dia duk tampar2 pipi sendir, sah tgh mengantuk, drive sorang2, takut saya, so sy potong, pecut sikit, jauh dr dia, tak nak ler pulak jd apa2 nanti, kita terlibat sama

zeqzeq said...

CRV orang kain bukan saya, saya HOnda jugak,,Cup honda

rosnanie said...

oo, org lain ke zz, ingat awak, hehe..

eelobor said...

honda samah ado lg dok? kalu tahu sape²nk jual, tlg bgtau eelobor....

rosnanie said...

eelobor, honda samah? Ade ke?

eelobor said...

hahaha....kak ros tok kenal honda samah? kategori honda cup kepunyaan zeq. tp lebih lama lg, lmpu depan bulat. gear satu kt blkg mcm RXZ. eelobor tgh mencari...utk buat pegi kerja. peerrgghhhh, klasik molep

rosnanie said...

eelobor.. hape2 tah, hehehe....