Kedai Buku Online

Thursday, November 5, 2009

THING'S HAPPENED

Tiba-tiba seorang pensyarah A masuk ke dalam kelas melalui pintu belakang kelas sedangkan dalam masa yang sama seorang pensyarah lain, B sedang memberi penerangan kepada seorang pelajar dalam kelas tersebut. Kedudukan pensyarah B yang agak terlindung menyebabkan pensyarah A terus membuat andaian tiada pensyarah agaknya.
Pensyarah B terus bertanya kepada pensyarah A "your class suppose to start at 10.15 right?". (ketika itu masa menunjukkan jam 10). Terus pensyarah A reply, "Yes, so what's wrong with that?". Ada sedikit nada angkuh dalam ayatnya itu, dan dia terus menuju ke arah meja pensyarah. Kira-kira separuh jalan dia mula perasan beberapa barang pensyarah B masih ada di atas meja.
" Ow.. you... ooo sorry, I tought... oh...sorry, I didn't mean to interrupt. I tought no body's here. Sorry..sorry.." agak speechless dia agaknya. Ya la, ingat dah takde orang (pensyarah) dan dia bercakap dengan nada yang agak... senang cakap macam berlagak la. Mungkin dia ingat yang bertanya pada dia tu adalah student, so dia rasa tercabar. Thing's happened right?
Perkara-perkara macam ni boleh terjadi kepada sesiapa pun kan? Kadang-kadang kita melakukan sesuatu perkara tanpa berfikir dulu akibatnya. Mungkin jika dia masuk melalui pintu hadapan perkara ini tak terjadi sebab dia boleh nampak barang-barang yang berada di atas meja. Dan mungkin jika dia bertanya dia boleh elakkan dari memalukan diri sendiri di hadapan student.
Pepatah mengatakan, "berfikir sebelum bertindak" dan "malu bertanya sesat jalan" relevan kan dengan situasi ni? Hehe....
**diceritakan oleh kawan kepada kawan kepada saya
*

24 comments:

kakcikseroja said...

Janganlah kita menjadi orang yang bodoh tak boleh diajar, cerdik tak boleh diikut.... tak gitu Ros?

LanaBulu said...

Ok je kalau lagu tu..
biasalah tu..
Kesilapan tu akan menjadi pengajaran yg sangat berguna buat dia, kita dan sapa2 pun di masa depan..
p/s- students kat belakang dewan kuliah dah separa bising seperti tak pensyarah lagi dah..biasalah bila dah nak habis kuliah..hee
melepas lenguh duduk..
kenangan lama....hhmm..

rosnanie said...

betul kak cik. Bukan bermakna kita pensyarah, kita selalunya betul, nama pun manusia, sentiasa melakukan kesilapan.

LB kenangan lama mengusik kalbu, tapi kenangan tu la yang terindah untuk dikenang

singamaraja said...

Salam ziarah dari Singamaraja

zeqzeq said...

semasa pensyarah masuk ikut belakang, dia terbayang wajah Rosnanie, jadi tak nampak student..

oleh itu jangan khayal ..kekadang bila khayal depan mata pun tk nampak..

..silap masuk sebab utama..nak skodeng student agaknya

rosnanie said...

selamat datang singamaraja ke rumah kita yang tak seberapa ni

ZZ, khayal tu takper jgn khayal layan syabu/ganja/ubat batuk dsb

zeqzeq said...

malu bertanya dalam Protokol boleh dimaafkan, jaga Kelas hhe,

bila dah luar tugas rasmi masih menjga kelas alamak tak dihormati laa

Ayiem said...

Abe Him tak pernah conduct class,jadi belum ada pensyarah yang terpa masuk kekekeke....

Nanti ler nak wat kelas tengok nani terpa masuk ke tak....

rosnanie said...

kalu abe him sure nani dgn selambernye masuk, eleh, dgn adik sendiri pun nak berkira ke.... hehehehe

rosnanie said...

ZZ, boring ler asyik jaga kelas, kalu jadi selamber jer lagi best

Al Quds Travel said...

PROMOSI MUSLIM TOUR
“Maghi Pakat Gi Jale”
Tel: 609-747 9999

TIANJIN-BEIJING
6DAYS 5NIGHT
HARGA DARI RM340

echah_syed said...

semua geng cikgu kat sini ekk.zz pun cikgu gak ke??

cikgu sastera kot :p

rosnanie said...

cikgu sastera? memang sesuai la utk ZZ kak ecah, hehehe... jgn marah ZZ, nanti cpt tue, krg takde bunga yg nk

zeqzeq said...

Ros dan echah baik hati..(psst licin dahi)ayat cikgu sastera

eelobor said...

kalau x de kena mengena ngn profession cikgu ni, bole menyampuk gak ker kt sini? hehehehe

zeqzeq said...

eelobor, boleh boleh jadi pelajar,,huhu

rosnanie said...

elok sangat tu, ZZ cikgu sastera, eelobor student sastera..hehehe

zeqzeq said...

malu bertanya sesat jalan kalau malu mengorat macam mana,

aman dunia jika ikut pepatah berfikir sebelum bertindak/bercakap depan media massa..

um. masyitah said...

Hi hi teringat pula kisah-kisah dulu semasa bergelar pelajar(tengah senyum sorang2 ni)

rosnanie said...

ZZ, malu mengorat, nanti jadi penghuni rumah seri kenangan, susah tu... hehehe..

um.masyitah, selamat datang... kisah2 dulu semuanya manis, wpn masa tu kita rasa pahit...

azieazah said...

Salam ROSE... nak join gak bleh... jelez aarrr dok tengok BRO ZZ saya dan COMBI ECHAH pun dah masuk sini...

salam kenal... I like your blog.. I love ittt....!

rosnanie said...

salam kak azie..welcome... welcome.. bila2 pun pintu sentiasa terbuka...

anyss said...

Salam. Nak masuk jugak la sini...macam meriah je ;)

rosnanie said...

salam anyss

sila...sila, buat macam rumah sendiri..hik hik...